Fredet ønsker departementets bidrag til restituere foreningens økonomi etter prosessen med «fredningsgjennomgangen».

Dag Lindvig, Fredets leder
Dag Lindvig, Fredets leder

Det har kostet Foreningen Fredet dyrt å føre sak mot Riksantikvaren. Fredet fikk medhold i saken som Fredet fremmet for Sivilombudsmannen i saken «fredningsgjennomgangen», og forhindret Riksantikvarens forsøk på å implementere uønsket forvaltningspraksis.

Nå ber Fredet om at Klima og miljødepartementet tar ansvar for å restituere foreningen økonomiske situasjon slik at foreningen kan fortsette sitt virke som interesseorgan for sine medlemmer – de private eierne av fredede eiendommer og bygninger i Norge.

I den omfattende saken «fredningsgjennomgangen» har Foreningen har hatt store saksutlegg som har måtte finansieres fra foreningens egen kasse.
Foreningens 10-årige historie tilsier ikke at foreningen har disponert store økonomiske reserver, men foreningens midler er svært beskjedne og basert på medlemmenes kontingent og foreningens driftstilskudd fra staten (som forøvrig alle tilsvarende foreninger mottar).

Foreningen, som er landsomfattende, lider selvsagt under å mangle finansiering til sine normale medlems og organisasjonsaktiviteter. Samtidig har foreningens fokus på andre relevante tema og saker innen kulturminnevernet som angår foreningen og foreningens medlemmer, måtte vært satt i skyggen av denne store saken «fredningsgjennomgangen». Denne saken har krevd mesteparten av foreningens ressurser, både økonomiske, organisatoriske og menneskelige.

Foreningen Fredet er av den oppfatning at forvaltningen har behov for en slik sterk interessegruppe som er Fredets rolle, og bør straks eliminere de faktorer som virker til hinder for dette, ved å restituere foreningens økonomi som følge av foreningens arbeid med saken «fredningsgjennomgangen», slik at Fredet selv igjen kan få jobbe med organisasjonen og organisasjonsutviklingen, til fordel for foreningens medlemmer og for kulturminnevernet i Norge.

Vi har ennå det meste ugjort.

Se brevet som Fredet har sendt til
Klima – og miljødepartementet – kulturminneavdelingen 13.11.2017

«Fredningsgjennomgangen – klage på avvisning om krav om dekning av saksomkostninger»

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab